LUCKA 13. ” I mörka natten i midvintertid, vi hälsar dig väna Lucia..."

…Välkommen du goda med ljuset hit,

välkommen med hälsning om julefrid,

välkommen med ljus i din krona."

 

Vi vill börja med att önska er alla en underbar lucia! Vi har tjuvstartat på kontoret idag och tänt tre ljus denna fredag till ära. 

Ta en pepparkaka, lite julmust och luta dig tillbaka medan du läser dagens lucka. 

Vi vill idag belysa fördelarna med den viktiga onboardningprocessen, företaget öppnar dörren inte bara för lucia utan även för nya medarbetare. Hur gör man detta snyggt?

lucia.pngKontraktet är signat och klart. Det har gått en period men nu är det äntligen dags för er nya medarbetare att starta hos er. Självklart har ni förberett så er nya medarbetare får en bra start och en känsla över att hen valt helt rätt som kommit just till er. Eller?

 

I lucka 5. belyste vi vikten av ”preboardning”, detta är egentligen ett första steg och kopplas nära ihop med onboardingen. 

Du kanske tänker: Vadå "onboarding", allt brukar ju ändå lösa sig tids nog?

Detta steg är superviktigt!

Varför? Sannolikheten för att en anställd stannar kvar på företaget i upp till tre år är 69 % större om hen deltar i ett organiserat onboarding-program än om hen inte gör det. (Bauer, 2010). Ni vill ju inte tappa en anställd som ni lagt mycket pengar på att rekrytera och som ni vill ska komma in i jobbet så fort som möjligt.

 

Onboarding- (alltså en väl genomförd introduktion) är en process som bidrar till att den nyanställde känner sig välkommen och bekväm redan första dagen men framförallt snabbt kommer in i företagets kultur och arbetssätt!Här kommer konkreta tips på vad som är viktigt att tänka på och varför det är viktigt när ni ska introducera en ny medarbetare till ert härliga företag:

 

 • Tänk på er preboarding 
  Tillvarata tiden mellan anställningsavtalet och första dagen på jobbet. Ge den nya medarbetaren möjlighet att lära känna sin nya arbetsplats redan innan första dagen. (läs mer om detta i lucka 5.)

 • Förbered arbetsplatsen.
  Se till att allt är färdigställt med dator, telefoni, alla inloggningar etc. och att det funkar. Det finns inget värre än att komma ny och behöva känna sig besvärlig för att lösenord inte fungerar eller att man behöver skaffa sig mobiltelefon etc. för att komma igång. Detta känns både tråkigt för den nyanställde och äter upp mycket tid för kollegor.

 • Mentorskap
  Det är väldigt skönt att veta vem man kan luta sig på första tiden. Det är många små som stora frågor som dyker upp. Att ha en mentor som kan guida och meddela när det är dags för kaffe är guld värt och man känner sig omhändertagen. Denna mentor ska även hjälpa till med att introducera den nya medarbetaren för kollegor och resten av teamen, superviktigt!


 • Ha inbokat introduktionssamtal för första veckan.
  Genom ett introduktionssamtal kan ni gå igenom de punkter som är mest väsentliga för den nya medarbetaren att veta i starten. Det är viktigt att den anställde får chans att lära känna arbetskamrater, gå igenom rutiner och arbetsuppgifter, att den nyanställde förstår och får en känsla av företagskulturen. 


 • Följ upp arbetet!
  Avsluta inte efter första veckan. Se till att ha bokat in uppföljningssamtal med den nyanställde. Detta för att säkerställa att hen trivs och kommit in i den sociala strukturen, checka av hur den nya medarbetaren upplever arbetsuppgifter etc. Beroende på hur tjänsten ser ut kan en introduktion hålla på i månader upp till år.


Gör detta arbete strukturerat! 

Allt detta kanske låter självklart och enkelt men det är viktigt att företaget har en struktur att luta sig mot så processen alltid blir av. Det ska inte spela någon roll till vilken avdelning på företaget man börjar på. Har man lagt strukturer för dessa processer är det lättare för samtliga inom företaget att anamma och skapa fina introduktioner på samtliga avdelningar. Målet är att ha goda ambassadörer som trivs på sitt jobb och rekommenderar ert företag till andra... 

 

Vi hjälper er gärna om ni behöver veta mer om hur ni får goda ambassadörer på ert företag eller hjälp med att styra upp en onboardingprocess. 


Tack för att du läst detta inlägg, vi önskar dig återigen en härlig lucia! ✨

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor